Preskoči na vsebino


Župnijski rožni venec

Ob koncu lanskega pastoralnega leta (2009/10), sem v župnijskem pastoralnem svetu dal pobudo, da bi ustanovili župnijski rožni venec, verigo molivcev, ki bi molili za duhovne poklice in za potrebe župnije. Z molitveno zvezo ali verigo bi pričeli v mesecu oktobru.

Nekaj pravil:

Vsak član Živega Rožnega Venca moli na dan eno desetko: Oče naš, 10 krat Zdrava Marija, nato Slava Očetu in Jezus odpusti nam€Ś.Ves mesec ostane ista skrivnost, da jo bolj premišljuje in se poglobi v njenem posnemanju. Tako 20 članov moli po eno desetko in seštevek vseh so vsak dan izmoljene vse skrivnosti rožnega venca. Ko se prične drugi mesec, vzame naslednjo skrivnost. Kdor moli prvo skrivnost, moli pred desetko vselej Vero in 3 Zdrave Marije s prošnjami: ki nam poživi vero, ki nam utrdi upanje, ki nam vžgi ljubezen.

Na prvo soboto se zberejo molivci pri sv. maši in po njej k krajšemu srečanju kjer prejmejo namen in skrivnost molitve naslednjega meseca.

Dvajset članov skupaj se imenuje ROŽA, 20 ROŽ je ROŽNI GRM, 20 ROŽNIH GRMOV je MARIJIN VRT.

Živi Rožni Venec je po nekaterih župnijah razvit samostojno. Po drugih župnijah se združujejo v Slovenskem merilu z Brezjami, kjer to vodi pater Leopold Grčar. Sploh ni pomembno, kje si član Živega Rožnega Venca, pomembno je le, da si v posamezni Roži vključen z molitvijo istega namena. Če tudi ima župnija v več Rožah svoj namen, je vedno ena od Rož tista, ki moli za nove duhovne poklice.

Živi Rožni Venec, ki ga vodi g. pater Leopold Grčar pa že vključuje tudi molitev za nove duhovne poklice in za svetost poklicanih.

Molitev rožnega venca je izrednega pomena. Ko gre za rožni venec, gre za veliko skrivnost osebnega odnosa med človekom, ki moli in Bogom, ki želi priti v stik z njim. Taka molitev je v resnici dejanje ljubezni.

Rožni venec odkrijemo kot odlično ustno in premišljevalno molitev. Sestavljena je iz Božje besede. Božja beseda je učinkovita, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in prodira do globine srca.

Ob ponavljanju rožnega venca, ki je lahko zelo blagodejno, je prisotna celotna zgodovina našega odrešenja, in to na preprost, a nadvse globok način, iz katerega lahko črpa prav vsak človek, ne glede na izobrazbo. To še posebej velja od takrat, ko je papež Janez Pavel II. dodal svetli del rožnega venca. Božja ljubezen, ki je učlovečena v odrešenjski zgodovini, ki ji pri desetkah rožnega venca sledimo, namreč presega vsako izobrazbo, saj jo lahko sprejme in začuti le ljubezen.

Lokacija:
Print Friendly and PDF