Preskoči na vsebino


23. 9. - 20. 10. 2018

Kdo in na kakšen način dela dobro.

(Mr 9,38–43.45.47–48)

Zavest, da so Jezusovi učenci, da so »nekaj več«, je apostola Janeza in njegove prijatelje privedla do sklepa, da smejo in tudi morejo samo oni storiti kaj dobrega v Jezusovem imenu. Podobna misel se rada prikrade tudi komu od današnjih kristjanov. Dvomi, ali more kdo, ki ne črpa iz evangelija, delati dobro.
Zadnji vatikanski cerkveni zbor se je zato ustavil tudi ob tem vprašanju. V sklepnem delu Konstitucije o Cerkvi v sedanjem svetu zato odgovarja: »Težnja po pogovoru, ki ga narekuje zgolj ljubezen do resnice, ne izključuje – če ostane v mejah, ki jih določa preudarnost – kar se nas tiče, prav nikogar: ne tistih, ki gojijo velike človeške vrednote, njihovega Začetnika pa še ne priznavajo, ne tistih, ki nasprotujejo Cerkvi in jo na razne načine preganjajo. Ker je Bog Oče počelo in cilj nas vseh, smo vsi poklicani k temu, da bi si bili bratje. Zato vsi, ki smo deležni iste človeške in Božje poklicanosti, moremo in moramo brez nasilja in brez zahrbtne misli sodelovati pri graditvi sveta v pravem miru« (CS 92,5).
Prvi poudarek je torej dejstvo, da vsakdo lahko dela dobro, četudi »ne hodi z nami«.
Še ene od aktualnih tem se loteva tokratna Božja beseda; v drugem berilu apostol Jakob opozarja na tiste, ki so si imetje nakopičili z nasiljem in goljufijo. Odtrgovali so od plačila, ki bi pripadalo delavcem, ki so želi njihova polja, tiste, ki so se izkoriščanju upirali, pa so prisilili k molku in pokornosti. O, kako znana tema tudi v današnjem času. Le da so polja morda nekoliko drugačna in da so sredstva prisile k molku »modernejša«. Mnogi bogatini, lastniki današnjih podjetij, pa žal delujejo po istem principu, ki ga obsoja. A dejstvo je, da Bog vidi tudi ta dejanja. In v njegovih očeh to bogastvo nima sijaja ter je v pogubo zemeljskim pohlepnežem.

Kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?

(Mr 10,17–30)

Nihče med nami si ne more predstavljati, kaj je večno življenje, saj je onkraj naše izkušnje. Temeljnega pomena je, da ne zavržemo tega življenja, ki ga imamo. A, da bi v polnosti živeli življenje je najprej treba spoznati Boga, to pomeni, da je osrednjega pomena ljubiti Boga in bližnjega. Deset zapovedi, s katerimi Jezus odgovori na vprašanje mladega bogataša, kažejo le na zapoved ljubezni in usmerjajo na pot ljubezni. Kot temeljne elemente, ki pomagajo resnično ljubiti in najti pravo pot, pa lahko navedemo: družino kot temelj družbe, spoštovanje življenja kot Božjega daru, urejeno spolno življenje in zrele odnose med moškim in žensko, družbeni red in resnico.
Bog ima za vsakega človeka poseben načrt, vsak pa ga mora najti v okoliščinah, v katerih živi. Resnično življenje se najde v darovanju samega sebe na različne načine (prostovoljstvo, molitvene skupine in gibanja ...). Na ta način morda življenje ne postane ravno lahko, postane pa lepo in srečno. Prizadevajmo si spoznati Jezusa s srcem in se z njim pogovarjajmo v molitvi.
Potrebna sta srce in razum; v občestvu s Cerkvijo je treba poslušati Jezusovo besedo, si prizadevati za bližnjega in pristopati k zakramentom. Na ta način se lahko izkusi Jezusovo ljubezen in se začuti Jezusov pogled na mene. Včasih pa so potrebne tudi žrtve in odpovedi ter pogum za prave izbire, ki se nam pogostokrat zdijo težke. Vsaka odpoved ima svoj zakaj. Vsak šport in vsak poklic recimo zahtevata odpovedi, ki nam pomagajo, da ne pademo v brezno drog, alkohola, zasužnjenosti z denarjem, spolnostjo, lenobo, ki se najprej zdijo kot svoboda, vendar so v resnici začetek suženjstva. Z odpovedmi premagati trenutne skušnjave in se približevati dobremu ustvarja resnično svobodo in življenju daje dragocenost. Brez »ne-ja« določene stvari ne zrastejo v velik »da« resničnemu življenju.

Kakšen je namen rožnega venca?

Rožni venec bi mogli imenovati Marijina pot.Kristusove skrivnosti so tudi skrivnosti Matere. Če napravimo besede nadangela Gabriela in sv. Elizabete v zdravamariji za svoje, nas ta molitev spodbuja, da vedno znova iščemo pri Mariji - v njenem srcu »blagoslovljeni sad njenega telesa.«
 
Skrivnost Kristusa je »skrivnost« človeka
Kdor se loti premišljevanja o Jezusu Kristusu vzdolž različnih obdobij njegovega življenja, bo v njem nujno odkril tudi resnico o človeku. Dejansko samo v Jezusu res v jasni luči zasije skrivnost človeka. Rožni venec pomaga, da se odpremo tej luči. V rožnem vencu »utripa ritem človeškega življenja«, da bi ga uskladili z ritmom Božjega življenja v radostnem občestvu presvete Trojice, ki je cilj in hrepenenje našega bivanja.

Rožni venec; pot sprejemanja skrivnosti

Rožni venec temelji na ponavljanju. Ta molitev je izraz tiste ljubezni, ki se ne utrudi obračati se k ljubljeni osebi. Čeprav so besede pri tem na zunaj podobne, pa so zaradi čustev, ki jih prepevajo, vedno nove. Ponavljanje se hrani iz hrepenenja po vedno polnejšem priličenju Kristusu, kar je pravi »program« krščanskega življenja. Rožni venec nam pomaga, da na poti upodabljanja po Kristusu rastemo naproti cilju, ki je svetost. 'Najpomembnejši razlog za ponovno odkritje in poživitev molitve rožnega venca je poklicanost vseh k svetosti. »Potrebujemo krščanstvo, ki se bo odlikovalo predvsem po umetnosti molitve«. Krščanska občestva naj postanejo »pristne šole molitve« v novem tisočletju.
Oktober—mesec rožnega venca.

V oktobru vas vabimo k molitvi Rožnega venca.

Rožni venec bodo ob določenih dnevih molile različne župnijske skupine:

ponedeljek -     Popotniki, zakonski skupini;
sreda -     ŽPS in pevci;   
četrtek -         čistilni servis;
petek -         Karitas in družabniki;
sobota -     bralci Božje Besede;
nedelja -     stalni molilci, ki že molijo med letom v cerkvi.


Molitveni nameni rožnega venca:
1. 10.: za rajne župnijske sodelavce za zdravo pamet
3. 10.: za nove duhovne poklice
4. 10.: za vse tiste, ki pomagajo v župniji
5. 10.: za bolnike in invalide
6. 10.: za družine
7. 10.: za odvisnike
8. 10.: za vdove in vdovce
10. 10.: za zdravo pamet
11. 10.: za vzgojitelje
12. 10.: za sodelovce Karitas
13. 10.: za mlade
14. 10.: za domačega duhovnika
15. 10.: za člane ŽPS
17. 10.: za oddaljene kristjane
18. 10.: za vse, ki ne verujejo
19. 10.: za domovino
20. 10.: za birmance
21. 10.: za vse, ki se pripravljajo na zakrament svetega zakona
22. 10.: za župnijo
24. 10.: za prvoobhajance
25. 10.: za mir na svetu
26. 10.: za ostarele in osamljene
27. 10.: za edinost kristjanov
28. 10.: za ljudi v stiskah
29. 10.: za nerojene otroke
31. 10.: za vse skupine, ki delujejo v župniji

Zakonski jubileji.

Na 29. nedeljo med letom, 14. 10., bomo pri sveti maši ob 9. uri praznovali zakonske jubileje. Praznik tistih, ki letos slavijo okrogle obletnice svojih porok (5., 10., 15., …).
Jubilanti, ki ste se poročili tukaj v naši župniji, boste prejeli pisno vabilo na dom. Prepričan pa sem, da je veliko tudi takih, ki ste se poročili drugje in za vas ne vemo. Prosimo vas, da vaše veselje podelite z nami pri sveti maši. Da pa bo slovesnost toliko lepša, pa se prijavite v župnišču do nedelje, 7. 10. (lahko tudi po telefonu ali e-mail-u—v svojem sporočilu pustite ime, priimek, naslov in katero obletnico praznujete in kje ste se poročili-ime cerkve in kraj). Po sveti maši bomo v atriju še nekaj časa skupaj ob kozarčku pijače in obujanju spominov na tiste dni, ko sta izrekla drug drugemu svoj »da«.

Dogodki v naši župniji za naslednjih pet tednov.

Bralci beril ima sestanek v ponedeljek, 24. 9., ob 19. 45.
Mladinsko srečanje bo v petek, 28. 9., ob 19. 30, v župnijski dvorani.
Karitas ima sestanek v ponedeljek, 1. 10., ob 19.30.
Zborovodje in organisti imajo sestanek v četrtek, 4. 10., ob 19.30.
Asistenti imajo srečanje v petek, 5. 10. z začetkom pri večerni sveti maši in nadaljevanjem v župnišču.
Tajništvo ŽPS ima sestanek v soboto, 6. 10., ob 19. 45.
Sestanek staršev birmancev bo v ponedeljek, 8. 10., ob 19. 25 v učilnici.
Zakonska skupina »MI« ima srečanje v sredo, 10. 10., ob 20.
Molitvena skupina ima srečanje v četrtek, 11. 10., ob 14.30 v cerkvi.
Biblična skupina ima srečanje v četrtek, 11. 10., ob 19.30.
Mladinsko srečanje bo v petek, 12. 10., ob 19. 30, v župnijski dvorani.
Ministranti imajo srečanje v soboto, 13. 10., ob 9.
Predstavitev proobhjancev bo v nedeljo, 14. 10., pri sveti maši ob 10. 30.
Izredni delivci obhajila imajo srečanje v ponedeljek, 15. 10., ob 19. 25.
ŽPS ima sestanek v sredo, 17. 10., z začetkom s sveto mašo in nadaljevanjem v župnijski dvorani.
Zakonska skupina »MIDVA« ima srečanje v petek, 19. 10., ob 20.
Gospodarski svet ima sestanek v ponedeljek, 22. 10., ob 19. 25.
Družabniki imajo srečanje v četrtek, 25. 10., ob 19. 30.
Župnijski pevski zbor ima vaje vsak četrtek ob 20. uri. Vabljeni novi pevci.
Družinski pevski zbor ima pevske vaje vsak četrtek ob 18. Vabimo družine, ki rade prepevajo, da se nam pridružite.

Prvi petek in sobota.

Petek, 5. 10., je prvi v mesecu, namenjen češčenju Srca Jezusovega.  Po večerni sveti maši bomo pred Najsvetejšim molili litanije v čast Srcu Jezusovemu in se mu izročili.
Dopoldne in popoldne obhajilo bolnikov in ostarelih na domu.
Sobota, 6. 10., je prva po prvem petku v mesecu, namenjena češčenju Marijinega srca. Po večerni sveti maši bomo molili litanije Matere Božje.
Vabljeni k molitvam prvega tedna v mesecu. Molímo za stanovitnost duhovnikov in za nove duhovne poklice.

Župnijski rožni venec.

Vse molivce, ki ste vključeni v župnijski rožni venec vabim, da se udeležite svete maše na prvo soboto v oktobru, 6. 10.
V mesecu oktobru bomo v župnijskem rožnem vencu molili »za nove duhovne poklice« (splošni namen) ter »za našo župnijo« (poseben namen).
Če bi kdo od vas, dragi župljani, želel sporočiti molitveni namen, po katerem bi v živem rožnem vencu še posebej molili, naj to stori v župnišču.

Pogrebi.

Cerkveno pokopana sta bila:
Josip Mandić, Ul. pohoskega bataljona;
Ivan Irišič, Reboljeva.
Gospod, daj jima večni mir in pokoj.

Mašni nameni.

V mesecu oktobru sprejemamo maše za mesec januar 2019. Pridite in darujte za svete maše.

Lokacija:
Print Friendly and PDF