Preskoči na vsebino


19. 5. - 15. 6. 2019

Tudi nam pomnoži vero.

(Lk 17,5–10)

Ko so apostoli prosili Jezusa, naj jim pomnoži vero, jim je rekel, da tudi vera, ki bi je bilo le  za gorčično zrno, dela čudeže.
Morda je Jezus s to primero hotel povedati še nekaj več: kakor za zrno velja tudi za vero, da ni nekaj mrtvega, negibnega in okamenelega, temveč skriva v sebi življenjsko silo in sledi zakonom rasti in razvoja.
Vedno manj je ljudi, ki bi jim bila vera položena v zibelko in bi jo sprejeli tako samoumevno kot materin jezik. Vedno več pa je takšnih, ki so se do nje dokopali po dolgem iskanju, skozi zmote in dvome in še vedno vsak dan sproti čutijo, kako je ta njihova vera ogrožena.
Mnogi kristjani imajo kdaj težave s kakšno versko resnico. Iskrenega vpraševanja in iskanja pa ne moremo že kar enačiti z verskim dvomom. Pošteno in vestno iskanje je znamenje ponižnosti in pripravljenosti poslušati, je priznanje: ne vem še vsega.
Človek je popotnik in tudi njegova vera je potovanje. Že pot k veri je dogajanja, ki lahko traja leta in leta. Bog se javlja polagoma in posredno: prek Cerkve, pridig, knjig, prijateljev, doživetij. Bog prihaja kot jutranja zora. Svetloba počasi zmaguje nočno temo. Ne zasveti takoj z vso močjo. Nad obzorjem se pojavljajo oblaki. Marsikaj ostane dolgo nejasno. Pojavljajo se težave. Vendar, čeprav imaš tisoč težav v veri, še ne pomeni, da dvomiš, je nekoč zapisal kardinal J. H. Newman.
Rast v veri je odvisna od tega, ali se obračamo na Boga in se pogovarjamo z njim v osebni in skupni molitvi. Molitev je duša in dihanje vere. Brez nje ji zmanjka hrane in kisika.
Če se nam bo kdaj v veri stemnilo in bomo težko molili, ponovimo za apostoli vsaj tisto prošnjo, ki je ena najlepših in najpotrebnejših: Gospod, pomnoži nam vero!«.

Molitev spreminja nas, ne Boga.

(Lk 18,1–8)

S prosilno molitvijo imamo vsi težave. Včasih namreč ne deluje tako, kot smo si mi zamislili. V porabniški družbi smo se pač navadili, da stvari, ki odpovedo, vržemo na odpad. Prav to mnogi storijo z molitvijo.
Vendar nas Jezus vedno znova prepričuje, da je molitev potrebna in tudi uspešna. Če celo krivični sodnik ustreže nadležni vdovi, »pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki vpijejo k njemu noč in dan, in bo pri njih odlašal?«
Osnovni nesporazum je najbrž v tem, ker menimo, da bomo z molitvijo spremenili Boga in njegove načrte. Podobni smo poganom, ki hočejo z magijo pridobiti bogove, spremeniti njihove namene in jih zdramiti iz njihove ravnodušnosti. Jezus pa pravi: »Ne bodite jim podobni, saj vaš Oče ve, česa potrebujete, še preden ga prosite.«
Molitev ne spreminja Boga in njegovih sklepov, ampak nas in naše načrte. V njej se kakor v kakšni čistilni napravi naše številne želje in zahteve očistijo in uredijo. Počasi se izloča navlaka neurejenih in vse preveč človeških prošenj. Polagoma spoznavamo, kaj je tisto, od česar se moramo posloviti. Postajamo sprejemljivi za Božje odločitve. Zato je molitev boj s samim seboj, včasih boleče uglaševanje na Božjo voljo.
Jezus je obljubil, da nam bo Oče dal vse, za kar ga bomo prosili v njegovem imenu. Tej molitvi je zagotovljeno uslišanje. A ne pozabimo, da je to izrekel pri zadnji večerji, tik pred svojim trpljenjem in križem. Človeško gledano je bilo tedaj vse izgubljeno.
In kaj je tisto »vse«, na kaj misli Jezus, ko obljublja: Če vam bo dal vse?
Odgovor najdemo prav v Lukovem evangeliju: to je Sveti Duh, s katerim bo nebeški Oče obdaril tiste, ki ga prosijo. Bog sam je torej tisti dar, ki ga moramo izprositi. Kdor prosi za manj, prosi premalo.

Kakšen je namen rožnega venca?

Rožni venec bi mogli imenovati Marijina pot.Kristusove skrivnosti so tudi skrivnosti Matere. Če napravimo besede nadangela Gabriela in sv. Elizabete v zdravamariji za svoje, nas ta molitev spodbuja, da vedno znova iščemo pri Mariji - v njenem srcu »blagoslovljeni sad njenega telesa.«
 
Skrivnost Kristusa je »skrivnost« človeka
Kdor se loti premišljevanja o Jezusu Kristusu vzdolž različnih obdobij njegovega življenja, bo v njem nujno odkril tudi resnico o človeku. Dejansko samo v Jezusu res v jasni luči zasije skrivnost človeka. Rožni venec pomaga, da se odpremo tej luči. V rožnem vencu »utripa ritem človeškega življenja«, da bi ga uskladili z ritmom Božjega življenja v radostnem občestvu presvete Trojice, ki je cilj in hrepenenje našega bivanja.
 
Rožni venec; pot sprejemanja skrivnosti
Rožni venec temelji na ponavljanju. Ta molitev je izraz tiste ljubezni, ki se ne utrudi obračati se k ljubljeni osebi. Čeprav so besede pri tem na zunaj podobne, pa so zaradi čustev, ki jih prepevajo, vedno nove. Ponavljanje se hrani iz hrepenenja po vedno polnejšem priličenju Kristusu, kar je pravi »program« krščanskega življenja. Rožni venec nam pomaga, da na poti upodabljanja po Kristusu rastemo naproti cilju, ki je svetost. 'Najpomembnejši razlog za ponovno odkritje in poživitev molitve rožnega venca je poklicanost vseh k svetosti. »Potrebujemo krščanstvo, ki se bo odlikovalo predvsem po umetnosti molitve«. Krščanska občestva naj postanejo »pristne šole molitve« v novem tisočletju.
Oktober—mesec rožnega venca. V oktobru vas vabimo k molitvi Rožnega venca. Rožni venec bodo ob določenih dnevih molile različne župnijske skupine:
    ponedeljek - zakonski skupini;
    torek - stalni molilci, ki že molijo med letom v cerkvi;
    sreda - ŽPS in pevci;   
    četrtek - čistilni servis;
    petek -  Karitas in družabniki;
    sobota - bralci Božje Besede;
    nedelja - stalni molilci, ki že molijo med letom v cerkvi.

Molitveni nameni rožnega venca:
2. 10.: za rajne župnijske sodelavce za zdravo pamet
3. 10.: za nove duhovne poklice
4. 10.: za vse tiste, ki pomagajo v župniji
5. 10.: za bolnike in invalide
6. 10.: za družine
7. 10.: za odvisnike
9. 10.: za vdove in vdovce
10. 10.: za zdravo pamet
11. 10.: za vzgojitelje
12. 10.: za sodelovce Karitas
13. 10.: za mlade
14. 10.: za domačega duhovnika
16. 10.: za člane ŽPS
17. 10.: za oddaljene kristjane
18. 10.: za vse, ki ne verujejo
19. 10.: za domovino
20. 10.: za birmance
21. 10.: za vse, ki se pripravljajo na zakrament svetega zakona
23. 10.: za župnijo
24. 10.: za prvoobhajance
25. 10.: za mir na svetu
26. 10.: za ostarele in osamljene
27. 10.: za edinost kristjanov
28. 10.: za ljudi v stiskah
30. 10.: za nerojene otroke
31. 10.: za vse skupine, ki delujejo v župniji

Izredni misijonski mesec oktober.

Papež Frančišek je 22. oktobra 2017, na misijonsko nedeljo, z javnim oznanilom po opoldanski molitvi Gospodovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu, razglasil izredni misijonski mesec oktober 2019 kot poseben čas za poživitev misijonskega poslanstva Cerkve.

Dogodki v Cerkvi na Slovenskem
Srečanje z misijonarjem Danilom Lisjakom bo v Škocjanu na Dolenjskem v nedeljo, 6. 10., ob 15., rojstnem kraju misijonarja Ignacija Knobleharja.
Misijonski simpozij bo v soboto, 12. 10., s pričetkom ob 9. uri v prostorih Zavoda svetega Stanislava v Ljubljani.
Potujoča misijonska razstava bo potekala od oktobra 2019 do marca 2020. Oktobra bo v Ljubljanski nadškofiji v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu.

Ob tej priliki je paež sam dejal: »Izredni misijonski mesec naj bo priložnost velike in rodovitne milosti, da bi spodbujali različne pobude in na poseben način okrepili molitev, oznanjevanje evangelija, svetopisemsko in teološko premišljevanje o misijonstvu, dela krščanske ljubezni ter sodelovanje in solidarnost med Cerkvami, da bi se tako misijonsko navdušenje prebudilo in se nikoli zmanjšalo.«
Nadalje je poudaril: »Ta izredni misijonski mesec bo tudi dobrodošla priložnost za prenovo naših Papeških misijonskih družb. Vedno se je treba prenavljati: prenavljati srce, prenavljati dela, prenavljati organizacije, kajti sicer bomo vsi skupaj končali v muzeju. Dobro vam je znana moja zaskrbljenost zaradi nevarnosti, da bi se vaše delovanje skrčilo zgolj na urejanje denarnih zadev materialne pomoči. To me resnično skrbi. Spremenili se boste v navadno agencijo, kot jih je v svetu že nešteto, s to razliko, da bo cerkvena. Vendar to ni tisto, kar so ustanovitelji teh Papeških družb in papež Pij XI. hoteli, ko so jih ustanovili in jih povzdignili na raven službe Petrovega naslednika.«

Zakonski jubileji.

Na 28. nedeljo med letom, 13. 10., bomo pri sveti maši ob 9. uri praznovali zakonske jubileje. Praznik tistih, ki letos slavijo okrogle obletnice svojih porok (5., 10., 15., …).
Jubilanti, ki ste se poročili tukaj v naši župniji, boste prejeli pisno vabilo na dom. Prepričan pa sem, da je veliko tudi takih, ki ste se poročili drugje in za vas ne vemo. Prosimo vas, da vaše veselje podelite z nami pri sveti maši. Da pa bo slovesnost toliko lepša, pa se prijavite v župnišču do nedelje, 6. 10. (lahko tudi po telefonu ali e-mail-u—v svojem sporočilu pustite ime, priimek, naslov in katero obletnico praznujete in kje ste se poročili-ime cerkve in kraj). Po sveti maši bomo v atriju še nekaj časa skupaj ob kozarčku pijače in obujanju spominov na tiste dni, ko sta izrekla drug drugemu svoj »da«.

Dogodki v naši župniji za naslednjih pet tednov.

Sestanek staršev prvoobhajancev bo v ponedeljek, 30. 9., po večerni sveti maši.
Družabniki imajo srečanje v sredo, 2. 10., ob 19. uri.
Asistenti imajo srečanje v petek, 4. 10., z začetkom pri večerni sveti maši in nadaljevanjem v župnišču.
Tajništvo ŽPS ima srečanje v petek, 5. 10. po večerni sveti maši.
Ministranti imajo srečanje v soboto, 5. 10., ob 9. uri.
Sestanek zborovodij in organistov bo v ponedeljek, 7. 10., po večerni sveti maši.
Zakonska skupina »MI« ima srečanje v sredo, 9. 10., ob 20.
Molitvena skupina ima srečanje v četrtek, 10. 10., ob 14.30 v cerkvi.
Biblična skupina ima srečanje v četrtek, 10. 10., ob 19.30.
Bralci beril imajo sestanek v petek, 11. 10., po večerni sveti maši.
ŽPS ima sestanek v sredo, 16. 10., z začetkom s sveto mašo in nadaljevanjem v župnijski dvorani.
Kateheza za odrasle bo v četrtek, 17. 10., ob 19. 30.
Zakonska skupina MIDVA ima srečanje v petek, 18. 10., ob 20. uri.
Literarni večer bo v sredo, 23. 10., ob 19. 45 v župnijski dvorani.
Bralci Božje besede imajo srečanje v petek, 25. 10., po večerni sveti maši.
Župnijski pevski zbor ima vaje vsak četrtek ob 20. uri. Vabljeni novi pevci.
Družinski pevski zbor ima pevske vaje vsak četrtek ob 18. Vabimo družine, ki rade prepevajo, da se nam pridružite.

Prvi petek in sobota.

V sredo, 3. 10., ste vabljeni k molitvi za nove duhovne poklice.
Petek, 4. 10., je prvi v mesecu, namenjen češčenju Srca Jezusovega.  Po večerni sveti maši bomo pred Najsvetejšim molili litanije v čast Srcu Jezusovemu in se mu izročili.
Dopoldne in popoldne obhajilo bolnikov in ostarelih na domu.
Sobota, 5. 10., je prva po prvem petku v mesecu, namenjena češčenju Marijinega srca. Po večerni sveti maši bomo molili litanije Matere Božje.
Vabljeni k molitvam prvega tedna v mesecu. Molímo za stanovitnost duhovnikov in za nove duhovne poklice.

Župnijski rožni venec.

Vse molivce, ki ste vključeni v župnijski rožni venec vabim, da se udeležite svete maše na prvo soboto v oktobru, 5. 10.
V mesecu oktobru bomo v župnijskem rožnem vencu molili »za nove duhovne poklice« (splošni namen) ter »za hitro okrevanje člana Župnijskega rožnega venca« (poseben namen).
Če bi kdo od vas, dragi župljani, želel sporočiti molitveni namen, po katerem bi v živem rožnem vencu še posebej molili, naj to stori v župnišču.

Prvo- in tretjenedeljsko darovanje.

Nabirka tretje nedelje v mesecu je namenjena za obnovo. V mesecu septembru 603, 12 EUR. Bog lonaj za vaše darove, ki jih namenjate za obnovo.
V nedeljo, 13. 10., bo nabirka namenjena za obnovo.
Zahvala vsem, ki darujete na prvo nedeljo v mesecu za potrebe župnije. Zaradi vaših darov lahko žup­nija »normalno živi«.
Prvonedeljsko darovanje bo v nedeljo, 6. 10.

Pogrebi.

Cerkveno pokopani so bili:
Neža Vidmar r. Andrejčič, Marice Kovačeve;
Terezija Krijan r. Katušić, Maroltova;
Ignac Dolničar, Kumrovška.
Gospod, daj jim večni mir in pokoj.

Mašni nameni.

V mesecu oktobru sprejemamo maše za mesec januar 2020. Pridite in darujte za svete maše.

Lokacija:
Print Friendly and PDF