Preskoči na vsebino


19. 11. - 16. 12. 2017

Na katero stran pa sodiš ti?

(Mt 25,31–46)

Dejstvo je da bo pri poslednji sodbi vsakdo obravnavan osebno. Mejo med pravičnimi in pogubljenimi pa bo jasno začrtala ljubezen. Vsakdo se bo našel na tisti strani, za katero se je sam odločil. Sodnikove besede, da morajo pogubljeni proč izpred njega, izražajo nepremostljivost obeh strani. Večni ogenj je nezaceljiva rana srca, ki je bilo ustvarjeno za druge, a se je zakrknilo in obrnilo vase. Zakaj? – Večna skrivnost!
Nekoč je živel človek, ki se je o njem govorilo, da je brez srca. Mislil je samo nase in veroval samo vase. Z obema nogama je teptal človeške in Božje zapovedi. Dobrine sveta je užival sam, užival obilno, užival brezobzirno. Ko so mu rekli, da je takšno življenje grešno, je odvrnil, da se požvižga na Boga in na hudiča. – Umrl je in se kmalu zatem zbudil na nekakšni ravnici. Nikjer nikogar. Zakašljal je in počakal. Nič. Zaklical je, če je kje kdo. Spet nič. Polotil se ga je nemir. Vstal je in se začel razgledovati. Na vse strani do obzorja pusta praznota. Begal je sem ter tja in vpil: »Če si kje kdo, oglasi se!« Nikjer nobenega odziva, nobenega odmeva. Gluhi molk, smrtna tišina. Postalo ga je strah. Začel je divjati in tuliti: »Nočem biti tukaj!« Tu je grozno. Znorel bom od te praznote in osame.« – Glas, ki je bil popolnoma enak njegovemu, ga je vprašal: »Ali hočeš v nebesa, med angele in svetnike?« – »Nikakor ne! Njihove družbe ne bi prenesel. Rajši grem v pekel.« – »Ja, kje pa misliš, da si?« – »Če sem v peklu, bi pa moral biti vsaj hudič nekje, ne pa da sem sam.« - »Ali se nisi nekoč nanj požvižgal?«
Nepredstavljiva je lahko samota, brez ljubezni sočloveka in Boga. Vsak dan znova se trudimo, da nas bo Ljubezen poslednji dan pripeljala v večno srečo.

Čujte tudi vi!

(Mr 13,33–37)

Adventni čas je čas ponovnih začetkov. Zdi se nam, kot da nam je na novo obljubljeno vse to, v kar upamo, in da bo praznik Božiča nekako na novo zgradil navzočnost, ki jo vsi tako kruto pogrešamo. Prav o tem nam spregovori Gospod v današnji Božji besedi.
Evangelij nam pripoveduje zgodbo o človeku, ki je odšel na potovanje. Prav ta gospodar hiše, ki je začasno odsoten, se bo vrnil. Jezus na koncu te zgodbe da tistim, ki ga poslušajo, zelo jasen ukaz: »Čujte torej …« Najbrž je prav to preprost nasvet glede budnosti, ki se je uporabljal v vsakdanji govorici in ga je Jezus spretno uporabil v tej kratki priliki. V resnici je to precej več kot zgolj nasvet ali moralna zapoved. Gospod nam govori o svoji odsotnosti.
Povsem jasno je, došel je. Zapustil je sovjo hišo. Zdi se, da je zapustil ljudi. Prav to tudi pravi Izaija Gospodu v svoji molitvi: »Svoj obraz si skril pred nami.« Nahajamo se času Božje odsotnosti, tako v naših srcih, kot v svetu.  
Redkokdaj Božja beseda tako kot na prvo adventno nedeljo sovpade s splošnim prepričanjem ljudi. Vtis, ki ga imajo ljudje v tem zemeljskem bivanju, je prav tak, kot ga opisuje tisti Izaijev vzklik, v katerem presenečeno vpije: »Zakaj si pustil, Gospod, da smo zašli?«
Bodimo dosledni. Gotovo je, da če se nam zdi Bog oddaljen in odsoten v tej naši vsakdanji resničnosti, to nikakor ne pomeni, da ga sploh ni. Ravno nasprotno. On zopet pride. Tu bo iznenada, nepričakovano. Ponoči, opolnoči, ob petelinjem petju, zjutraj, nihče ne ve. Znano je le: »Vsem pravim: Čujte!« Zato prav v adventnem času, ki se zdi sprva kot čas odsotnosti, še bolj občutimo, da postaja advent obdobje čuječnosti in zavestne pozornosti do nečesa, kar se bo kmalu razodelo.

Teden Karitas.

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 27. 11. 2017, do nedelje, 3. 12. 2017, pod geslom »Kje sem doma?«. Geslo Tedna Karitas spodbuja k razmisleku o domu. Kjer je naše srce, tam se počutimo doma. Kjer so ljudje, ki nas imajo radi, tam je naš dom.
Toplino doma potrebujejo tudi številne družine v stiski v Sloveniji. Največ, kar jim lahko poklonimo je sprejetost, razumevanje in varnost. In prav na tak način poskušamo sodelavci Karitas graditi dom za družine v stiski. Skupaj s toplino besed pa Karitas lahko pomagajo ranljivim družinam le z darovi. Sredstva za več kot 20.000 družin v stiski bomo zbirali na dobrodelnem koncertu Klic dobrote, ki bo v sredo 29.11.2017, ob 20.00 v dvorani Golovec v Celju, in tudi na različnih lokalnih dogodkih in manjših koncertih. Tudi letos je veliko družin v težkih preizkušnjah zaradi brezposelnosti, bolezni, hujših nesreč ter prenizkih in nerednih dohodkov. Potrebujejo našo pomoč. Karitas ljudem v stiski odpira vrata na 457 župnijskih Karitas, kjer se preko celega leta 11.000 prostovoljcev trudi pomagati, podpirati in opogumiti ljudi v stiski.
Več o tednu Karitas si lahko preberete na njihovi spletni strani www.karitas.si.

Brezmadežna.

V Katoliški Cerkvi 8. decembra obhajamo slovesni praznik brezmadežnega spočetja device Marije. Marija je bila spočeta po naravni poti. A zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana, da postane Božja Mati, je bila po nauku Cerkve obvarovana madeža izvirnega greha in je bila vse od spočetja deležna posvečujoče milosti. To tudi izraža besedna zveza brezmadežno spočetje.
Nauk o Marijinem brezmadežnem spočetju namreč pravi, da je bila Marija, ki je bila pred vsemi veki določena za mater Božjega Sina Jezusa Kristusa, ravno zaradi te svoje naloge vnaprej predvidena za svetost in čistost. Bog je zaradi Jezusovega rojstva vnaprej odel Marijo s svojo milostjo, da je bila od samega začetka svojega bivanja čista in brez madeža. Vse to se je zgodilo že takrat, ko sta jo spočela njena starša sveti Joahim in sveta Ana. Zato pravimo, da je bila Marija brez madeža spočeta oziroma da je Brezmadežno spočetje (Lurd). Marija je bila torej obvarovana vsakega greha in še prav posebej izvirnega greha, s katerim smo ljudje ranjeni in zaradi njega nagnjeni k slabemu.
Božja Mati, spočeta brez madeža izvirnega greha, je za človeštvo ideal in vzor, hkrati pa tudi porok upanja in priprošnjica pri Bogu. Praznik spominja na Marijino edinstveno mesto v Cerkvi in vabi, da bi se po njenem zgledu in priprošnji tudi kristjani trudili za svetost kot globinsko prijateljstvo z Bogom. Marija je bila že ob spočetju in vse življenje v stanju posvečujoče milosti, se pravi brez greha. Kristjan ta dar prejme z zakramentom krsta, ki mu izbriše izvirni greh, mu da posvečujočo milost in ga vključi v občestvo Cerkve. Posvečujoča milost pa se mu obnovi pri vsaki iskreni spovedi, ko mu Bog izbriše grehe, tako da lahko na novo zaživi odrešeno življenje.
Lepo vas vabim k devetdnevnici na čast Brezmadežni, ki se bo pričela v petek, 1. 12.

Adventna akcija - priložnost za dobra dela.

Naša župnijska Karitas nas vabi, da bi tudi v letošnjem adventu pomagali ljudem v stiski z nakupom hrane. Pod korom je škatla v katero boste lahko svoje darove odložili.
Lahko pa darujete tudi denarna sredstva za nakup hrane in jih nakažete na župnijski račun, ki je odprt pri banki NKBM »SI56 0430 2000 3308 363« s pripisom »ZA KARITAS«. Že v naprej, v imenu vseh potrebnih, Bog lonaj.

Stvari, ki bi bile dobrodošle za prosilce:
Mila za roke in telo, šamponi - juhe, paštete, ribe ali druge konzerve - in seveda še »priboljški«: kava, čokolada ...

Izdelovanje adventnih venčkov.

V soboto, 2. 12., bomo izdelovali adventne venčke, ki jih bomo na prvo adventno nedeljo ponudili pri vseh svetih mašah. Vabljeni vsi, ki bi želeli pomagati, da pridete v soboto ob 15. uri v dvorano. Izkupiček bo namenjen Župnijski Karitas za pomoč ljudem v naši župniji, ki so v stiski.

Mah za jaslice

boste tako kot lansko leto lahko dobili na 2. in 3. adventno nedeljo pri nedeljskih svetih mašah.

Celonočno češčenje v adventu,

bo iz petka na soboto (iz 1. na 2. december), z začetkom ob 19. uri in zaključkom ob 7. uri v soboto zjutraj s sveto mašo. Vabljeni k molitvi. Pod korom v Cerkvi se lahko vpišete, katero uro boste »dežurali« - molili pred Najsvetejšim.

Literarni večer.

Ker letos tretji literarni večer sovpada s Slovenskim knjižnim sejmom, ste prav lepo povabljeni, da se v petek, 24. 11., ob 18.30 srečamo v Cankarjevem domu (na forumu), kjer bo založba Družina predstavila knjigo Prekipevati od življenja nemške pisateljice Petre Urban. S pisateljico se bo pogovarjala Taja Zuccato. Spregovorili bosta o sprejemanju starosti in njenih izzivih. Knjiga Prekipevati od življenja je navdih za ženske, da v starosti najdejo modrost, smisel, radost in velik Božji dar.
O drugih dogodkih na sejmu si lahko preberete na spletni strani Družine.

Ljubljanska Stolnica vabi.

V nedeljo, 10. decembra, bo ob 16. v ljubljanski stolnici slovesna sveta maša, ki jo bo za slovenske družine daroval ljubljanski nadškof metropolit msg. Stanislav Zore. Ob zaključku projekta »S čipkami po Božji blagoslov za družine v ljubljansko stolnico in cerkev Marijinega oznanjenja v Ljubljani« bo nadškof blagoslovil 24 oltarnih prtov, v katerih je všitih skoraj 800 čipk s priimki slovenskih družin. Veliko dela je bilo opravljenega v prostorih našega župnišča.

Dogodki v naši župniji za naslednje štiri tedne.

Družabniki imajo srečanje v četrtek, 23. 11., ob 19. 30.
Mladinsko srečanje bo v petek, 24. 11., po večerni sveti maši.
Srečanje staršev veroučne šole bo v četrtek, 30. 11., ob 19. 30.
Celonočno češčenje bo iz 1. na 2. 12. Začetek zvečer ob 19. uri in zaključek zjutraj ob 7. uri.
Kateheza za odrasle bo v soboto, 2. 12., po večerni sveti maši.
Miklavževanje bo v torek, 5. 12., ob 17. uri v cerkvi za otroke do vključno 3. razreda.
Biblična skupina ima srečanje v sredo, 6. 12., po večerni sveti maši.
Zakonska skupina MIDVA ima srečanje v petek, 9. 12., ob 20. uri v župnišču.
Spovedni večer bo v sredo, 13. 12., po večerni sveti maši. Na voljo bo več spovednikov od drugod.
Mladinsko srečanje bo v soboto, 16. 12., v župniji Lj-Podutik. Odhod bo po večerni sveti maši izpred župnišča.
Zakonska skupina MI ima srečanje v sredo, 20. 12., ob 20. uri.
Župnijski pevski zbor ima vaje vsak četrtek ob 20. uri. Vabljeni novi pevci.
Družinski pevski zbor ima pevske vaje vsak četrtek ob 18. Vabimo družine, ki rade pojejo, da se nam pridružite.

Prvi petek in sobota.

Petek, 1. 12., je prvi v mesecu, namenjen češčenju Srca Jezusovega,  zato bomo po večerni sveti maši pred najsvetejšim molili litanije v čast Srcu Jezusovemu in se mi izročili.
Dopoldne in popoldne obhajilo bolnih in ostarelih na domu. Pokličite duhovnika k bolnim in ostarelim, ki ne morejo več v našo župnijsko cerkev, da bodo tako lahko vsak mesec prejeli zakramente.
Sobota, 2. 12., je prva v mesecu, namenjena češčenju Marijinega srca, hkrati pa tudi praznik Brezmadežne. Po večerni sveti maši bomo molili litanije Matere Božje.
Vabljeni ste v čim večjem številu, da se vsaj enkrat mesečno udeležite pobožnosti na čast Jezusovemu in Marijinemu srcu in da tudi skupaj molimo za duhovne poklice.

Obhajilo bolnikov in ostarelih na domu pred praznikom.

V ponedeljek, 18. 12., bom obiskal bolne in ostarele na domu. Tiste, ki jih obhajam že na prve petke. Pokličite duhovnika k bolnim ali ostarelim, ki ne morejo v cerkev k zakramentom.

Župnijski rožni venec.

Vse molilce, ki ste vključeni v župnijski rožni venec vabim, da se udeležite svete maše na prvo soboto v decembru, 2. 12.
V mesecu decembru bomo v župnijskem rožnem vencu molili »za nove duhovne poklice« (splošni namen) ter prva roža »za duhovne poklice« ter druga roža »za slovenskega duhovnika, ki je bolan« (posebni namen).
Če bi kdo od vas, dragi župljani, želel sporočiti molitveni namen, po katerem bi v živem rožnem vencu še posebej molili, naj to stori v župnišču.

Prvo in tretjenedeljsko in da­rovanje.

V nedeljo, 18. 12., bo nabirka namenjena za obnovo.
Zahvala vsem, ki darujete na prvo nedeljo v mesecu za potrebe župnije. Zaradi vaših darov lahko žup­nija »normalno živi«.
Prvonedeljsko darovanje bo v nedeljo, 3. 12.

Znamke za misijone.

Ko prejemamo številna pisma, ne pozabímo, da so znamke, ki jih izrežemo iz pisemskih ovojnic ali razglednic, lahko dar za naše misijonarje po svetu. Pod korom je še vedno škatla, na kateri piše znamke za misijonarje. Prosimo vas, da bi prinesli znamke, ki jih dobite na pismih ali razglednicah. Bodite dobri, izrezujte znamke tako, da je okrog znamke vsaj še polcentimetrski rob. Tako bo naša župnija tudi na ta način pomagala našim misijonarjem po svetu.

Pogrebi.

Cerkveno pokopana je bila:
Albina Mejerle r. Hočevar, Ulica pohorskega bataljona.
Gospod, daj ji večni mir in pokoj.

Mašni nameni.

V mesecu decembru sprejemamo maše za mesec marec in kar je še do takrat prostega. Staro leto je polno, februarja pa je še nekaj prostih namenov. Pridite in darujte za svete maše.

Lokacija:
Print Friendly and PDF