Preskoči na vsebino


Vnesite vaš naslov

Uradne ure so zopet po ustaljenem urniku v ponedeljek in petek od 18. do 18.45.

Svete maše ob nedeljah bodo do preklica ob 8., 9. in 10.

Prosim vas, da se razporedite na vse tri nedeljske svete maše in še na sobotno večerno. Pri vsaki sveti maši bo lahko največ 70 oseb, zato vas prosim za strpnost, če kdo ne bo mogel v cerkev tisto uro, za katero se je odločil priti, in bo zato moral priti kasneje.

 

Prvo sveto obhajilo in birma sta prestavljena na jesenski čas.

 

Povzetek navodil SŠK za ponovno vzpostavitev bogoslužja po cerkvah.

 1. Župniki in drugi duhovniki obhajajo svete maše z verniki pod naslednjimi pogoji:
  • Udeležba je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
  • Škofje ordinariji s tem odlokom do preklica dovoljujejo, da verniki dolžnost nedeljske svete maše izpolnijo tako, da se udeležijo svete maše enkrat v tednu na kateri koli dan. Bolniki in ostareli, ki ne morejo v cerkev, ter drugi zdravstveno ogroženi naj sveto mašo spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo ter darujejo Bogu svoje molitve in trpljenje (prim. kan. 1248, § 2 ZCP).
  • Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra, kar pomeni, da mora biti vsaj vsaka druga vrsta prazna. Te omejitve ne veljajo za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu.
  • V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko oz. temu primerno zaščito (šal, ruta ipd.).
  • Pri vhodu v cerkev si mora vernik razkužiti roke z ustreznim razkužilnim sredstvom, ki ga zagotovi župnik oz. župnijski sodelavci.
  • V cerkvi ali drugem zaprtem prostoru je lahko naenkrat največ toliko oseb, kolikor jih prostor lahko sprejme ob upoštevanju varnostne razdalje 1,5 metra.
  • Sodelovanje diakonov, ministrantov, bralcev beril oz. drugih bogoslužnih sodelavcev je mogoče samo ob upoštevanju varnostne razdalje 1,5 metra. Izjema so le nujna opravila med sveto mašo (podaja bogoslužnih predmetov ipd.).

 

Sebastijan Cerk, župnik.

Lokacija:
Print Friendly and PDF