Preskoči na vsebino


33. NAVADNA NEDELJA 18.11.2007

GODOVI TEDNA: ponedeljek; sv. Matilda - redovnica torek; sv. Edmund sreda; Darovanje Device Marije četrtek; sv. Cecilija - zavetnica cerkvene glasbe petek; sv. Klemen I. - papež, mučenec sobota; sv. Andrej Dung Lac in drugi vietnamski mučenci nedelja; zadnja v cerkvenem letu - slovesni praznik Kristusa Kralja vesoljstva

Danes popoldan bo ob 15. uri na Ježici SREČANJE ŽUPNIJSKIH SVETOV župnij naše dekanije. Čeprav smo v sredo na srečanju našega župnijskega sveta pogrešali kar 15 članov (trije so se opravičili), pričakujemo, da se boste današnjega srečanja udeležili v polnem številu.

Naslednji mesec bo seja ŽPS spet tretjo sredo.

Na seji ŽPS v sredo smo najprej (kot navadno) molili večernice, vmes je imel g.župnik kratko duhovno misel, nato smo pregledali zapisnik in sklepe zadnje, oktobrske seje. Z veseljem smo ugotovili, da je v naši župniji druženje v atriju ob prigrizku in kozarcu pijače lepo zaživelo. Tako druženje ima velik pomen za našo medsebojno povezavo in da se med seboj bolje spoznamo. Že kar nekajkrat smo omenili, da bi bilo prav, če se po nedeljskih svetih mašah še nekaj časa zadržite v okolici cerkve. To nekateri delate redno, večina pa takoj po sv. maši odide domov. Tako se z mnogimi sploh ne poznamo in ostanejo tako rekoč tujci v lastni duhovni družini župniji. Premagajmo predsodke ali strah pred ljudmi in vsi skupaj ustvarjajmo vzdušje, ki nam bo pomagalo vzpostavljati medsebojne prijateljske povezave.

V sredo zvečer ob 20. uri bo srečanje zakonske skupine MI, v petek ob 20. uri pa srečanje zakonske skupine MIDVA.

V četrtek bo god zavetnice cerkvene glasbe, svete Cecilije. O njenem življenju vemo zelo malo. Mučeniško smrt je pretrpela v Rimu, l. 1854 so v Kalistovih katakombah našli njen grob poleg kripte papežev. Kot zavetnico cerkvene glasbe so jo začeli častiti v 15. stoletju. Od takrat dalje so jo slikarji začeli množično upodabljati ob orglah in njene slike največkrat najdemo na kornih ograjah ali na steni ob orglah na koru. Ob godu sv. Cecilije se spomnimo dragocene umetnosti, s katero vsak dan lepšamo bogoslužje, to je cerkvene glasbe in vseh, ki jo izvajajo. Osnovna oblika sodelovanja pri bogoslužju je cerkveno ljudsko petje. Želja Cerkve je, da bi vse ljudstvo, ki se udeleži bogoslužja, sodelovalo pri njem s petjem. Slovenci imamo veliko cerkvenih ljudskih pesmi in smo znani po lepem, večglasnem ljudskem petju. Opažamo pa, da se mnoge pesmi pozabljajo. Potrebne so vaje za ljudsko petje, težko pa je zanje najti ustrezen čas. Naše vaje pred deveto nedeljsko sv. mašo so sicer res kratke, vendar nekoliko le pomagajo, da med tednom lahko pojemo tudi sicer manj znane pesmi. Vsem, ki si prizadevate pri dvigu našega ljudskega petja, naj Gospod stoterno povrne. V župniji se lahko pohvalimo z dvema odličnima pevskima zboroma, mešanim in mladinskim. Na zadnji dekanijski reviji pevskih zborov je bil naš mešani zbor med nastopajočimi ocenjen kot najboljši. Obema pevovodkinjama, Zali in Marti, organistki Martini, kitaristu Metodu in vsem pevcem in pevkam obeh zborov naj sveta Cecilija izprosi vse blagoslove v njihovem osebnem življenju in pri požrtvovalnem delu v župniji.

Opravičujemo se vsem, ki smo jim morali zaradi pogrebnih maš premakniti datume za mašne namene.

Prisrčna hvala za vaše današnje darove!

Lokacija:
Print Friendly and PDF