Preskoči na vsebino


ZGODOVINA ŽUPNIJE

Pisalo se je leto 1976 ko je majhna podružniška cerkev ježenske župnije postala središče nanovo ustanovljene župnije Svetega Jurija v Stožicah. Nadškof, dr. Jožef Pogačnik, ki je župnijo ustanovil 1. Januarja 1976, je za prvega župnika imenoval profesorja Tomaža Nagodeta, kaplana v župniji Svetega Kancijana in tovarišev na Ježici.

Stoženski župljani so bili za svojo samostojno župnijo iskreno hvaležni, zato so v želji, da bi župnija resnično živela, 9. januarja 1980 ustanovili župnijsko pastoralni svet, pred božičem, 19. decembra istega leta , pa je prvič izšlo župnijsko glasilo, ki se je tedaj imenovalo Naše življenje.

Z gradnjo novega naselja BS 3 na področju stoženske župnije se je kmalu pokazalo potreba po večjih župnijskih prostorih in večji cerkvi, saj se je število ljudi na župnijskem ozemlju povzpelo na 13.000. Tako je bila prva prošnja za novo cerkev na takratno SZDL naslovljena že 3. julija 1980.

V dvanajstletnih prizadevanjih za novo svetišče smo spoznali, kako skrivnostno in nam nedoumljivo je delovanje svetega Duha, ko je bila marca 1981 zavrnjena lokacija za novo cerkev na župnijski zemlji in je aprila 1989 Merkur že obljubljeno zemljo prodal Beograjski banki, smo konec leta 1989 odkupili parcelo na Jerasovem vrtu in februarja 1990 na natečaju izbrali projekt arhitekta akademika Milana Miheliča.

6. julija 1992 je bilo izdano gradbeno dovoljenje in ob Dunajski cesti smo začeli z gradnjo nove cerkve. Za gradnjo smo si izbrali geslo »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji«.

Župljani gradnje nismo vseskozi podpirali le finančno ampak smo se priporočali in izročali Gospodu.

25. oktobra 1992 je tedanji nadškof, dr. Alojzij Šuštar, blagoslovil temeljni kamen nove cerkve, 15. maja 1994 pa blagoslovil dograjeno novo cerkev, posvečeno Svetemu Duhu, in hkrati posvetil nov daritveni oltar.

Slovenska župnija je v Sloveniji zaslovela 18. maja 1996, ko je na njenem ozemlju mašo daroval papež Janez Pavel II. Spomin na ta veliki dogodek je spominska plošča na novi cerkvi, ki jo je 10 novembra 1996 blagoslovil nadškof dr. Alojzij Šuštar.

Štiri nove zvonove, ki so 18. maja 1996 zvonili pri papeževem obisku na hipodromu in bili nekaj dni zatem prepeljani in nameščeni v zvonik nove cerkve Svetega Duha, je 6. junija 1996 posvetil pomožni škof Alojz Uran
Print Friendly and PDF